Bloggposter

Dagens recept: Ernst Kirchsteigers goda julbröd

Dagens recept är ett gott bröd som man gärna bakar i omgångar och fryser ner för det är så gott. Jag fick nys om detta recept i programmet " Jul med Ernst " för något år sedan, men mamma var den av oss som bakade det först. Hasselnötterna i brödet ger en bra smak men om man är nötallergiker tar man givetvis bort dem ur receptet :)

 

 - 7 dl vetemjöl

- 3 dl grahamsmjöl

- 2 dl grovt rågmjöl

- 2 tsk salt

- 2 tsk bikarbonat

- 2 dl mörk sirap

- 1 liter naturell yoghurt

- 2 dl russin

- 2 dl hela hasselnötter

- 2 dl torkade strimlade aprikoser

- 2 dl solros- eller pumpafrön ( valfritt )

 

1. Rör ihop alla mjöölsorter, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoserna.

2. Smörj två avlånga brödformar och " bröa " in dem med solrosfrö eller pumpafrö

3. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra frön.

4. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Emma
17.02.2016 kl. 20:18

Dagens recept: Morotssemlor

Hej!

Tänkte dela med mig ett recept på supergoda semlor med morötter i. Dessa semlor har min mamma bakat sen jag var liten och nu har även jag börjat baka dem. Mängden semlor varierar lite beroendes på hur stora bitar du gör. Jag gör min deg i en bakmaskin men man kan nog göra det för hand också.

 

- 200g morötter

- 3dl mjölk

- 1 påse torrjäst

- 1tsk salt

- 2msk matolja

- 3dl havreflingor

- ca 6dl halvgrovt vetemjöl

 

1. Skala och riv morötterna fint. Värm mjölken till 42 grader och häll i en bunke. Rör torrjästen i 1dl mjöl och vispa sedan ner det i mjölken. Tillsätt saltet, oljan och morötterna.

2. Tillsätt havreflingorna och resten av mjölet ( 5dl ) i omgångar och arbeta degen tills den är smidig. Ställ degen varmt och låt den jäsa till dubbel volym. Sätt på ugnen 225 grader.

3. Knåda den jästa degen på ett bakbord och dela den i ca 16 delar ( beroendes på hur stora semlor du vill ha ). Rulla bitarna till runda semlor och lägg dem på en bakplåtspapper klädd plåt. Låt dem jäsa på ett varmt ställe under en handduk i ca 15 minuter. 

4. Pensla ytan med ett uppvispat ägg och strö över havreflingor ( valfritt ). Grädda sedan semlorna på mittfalsen i ca 12 minuter.

Emma
06.02.2016 kl. 10:40

Om mig.


25-årig tjej, merkonom. Bor en bit söder om Vasa i en härlig skärgårdsby med min make och våra tre katter, Felix, Tiger och Gizmo. Denna blogg är främst gjord för mitt bak- och matlagningsintresse men det kommer även förekomma andra inlägg här osv. Här kan ni få tips på recept till bland annat festen, vardagskvällar och en lyxig middag. Tar även emot beställningar inom Vasa med omnejd.