Bloggposter

Omelettmuffins

Enkla omelettmuffins som går att göra på några minuter är ett bra frukosttips. 

 

1 paket skivad skinka

Ägg (valfritt hur många man vill ha)

1 paket bacon

riven ost

 

Sätt 1-2 skivor skinka i botten på en muffinsform så att de formas till en "skål". Knaperstek baconet och vispa äggen till en omelettsmet. Häll i äggsmeten i muffinsformarna så att smeten nästan når upp till skinkskivornas kanter och sen lägg på baconet på toppen och strö över den rivna osten. Grädda på 200 grader i 20-30 minuter eller tills smeten har " stelnat ".

Emma
05.02.2017 kl. 18:46

LCHF-plättar

Här kommer ett recept på en lchf variant av plättar, smakar nästan som vanliga plättar, vilket var en positiv överraskning. Receptet kommer här nedan:

2 ÄGG

2DL VISPGRÄDDE

1MSK FIBERHUSK

3MSK SMÖR (SMÄLT)

1KRM SALT

 

Blanda samman alla ingredienser i en bunke med en handvisp och låt svälla i 5 minuter.

Värm smöret i en stekpanna och häll det i plättsmeten och rör om.

Stek i stekpannan på båda sidorna och servera med sylt och grädde.

Emma
05.02.2017 kl. 18:22

Sorg och glädje

Hejsan!

 

Nu har det igen gått någon vecka sen jag var här inne och uppdaterade igen och det har hänt en hel del sedan dess. Jag har nu varit 4 veckor på min praktikplats och det har hitills gått väldigt bra. Jag trivs verkligen där och det känns som en plats jag eventuellt kan tänka mig att jobba på i framtiden. Har 5 veckor kvar nu av min 9-veckors praktikperiod, så inte så mycket kvar.

Sorgen som jag skriver om i rubriken handlar om att min kära mormor har gått bort och blev begravd i fredags. Ceremonin var jättefin och jag är så tacksam för alla som tog sig tid att komma på begravningen och är även tacksam för alla inbetalningar och kondoleanser. Vila i frid, kära mormor! <3

Fästmannen hade även födelsedag i fredas så vi firade lite i helgen och nästa helg ska vi ha kafferep för oss båda för jag fyller år sen den 13e :)

Glädjen jag skriver om i rubriken är att jag har fått en gåva av min fästman som jag velat ha väldigt länge, nämligen en Nicer Dicer Fusion "mathackare" från Tvins. Den kommer bli välanvänd när jag gör mina smörgåstårtor eller något recept till LCHF-dieten. LCHF-kosten har förändrat mitt liv lite, till det positiva. Jag har gått ner i vikt, mått mycket bättre och jag känner mig inte så "full" i magen som man brukar göra när man ätit mycket pasta eller potatis, vilket jag är jättenöjd med så jag kommer nog fortsätta en stund framöver med LCHF.

Några nya recept kommer jag skriva i skilda inlägg :)

Ha det bra, vi ses!

// Emma

Emma
05.02.2017 kl. 17:45

Broccoli- och Blomkålsgratäng

Gjorde denna gratäng som tillbehör till en köttgryta istället för att göra en potatisgratäng och denna blev mycket godare.

Jag använde:

- 2 Broccoli (färsk)

- 1 Blomkål (färsk)

- Grädde

- Ströbröd

- Salt och peppar

- 2dl riven ost

Koka grönsakerna mjuka och lägg i en smord gratängform, häll på grädden, strö över salt, peppar, ströbröd och osten och lägg sedan in i ugnen på 200grader tills den får fin färg.

Mängden ingredienser kan variera beroendes på hur stor gratäng du vill göra.

Emma
08.01.2017 kl. 20:20

Tillbaka till vardagen

Hej igen!

Jullovet har lidigt mot sitt slut och i morgon ska man tillbaks till verkligheten. Inget mer latande på soffan längre =). Har nu en praktikperiod framför mig i nio veckor och skall tillbringa min praktik på ett logistik-kontor, där jag skall få jobba med faktureringar och dylikt. Ska bli spännande att se hur det går. Vi har inte hunnit jobba så mycket med faktureringar i skolan men jag har i allafall lärt mig grunderna lite så det hoppas jag räcker till för att klara mig, men jag kommer ju ändå att få lära mig lite nya saker också på praktiken så det jämnar ut sig =). 

Denna vecka har varit rätt så lugn, inte hänt så mycket. Har tillbringar stor del av tiden med min allra bästa väninna. Vi har varit på shopping, färgat hår och kollat filmer och serier. Jag har även kokat en del got mat som jag kommer lägga ut recept på inom kort. 

Har funderat på att börja med LCHF-dieten så får se hur det går =)

Ha det bra! // Emma

Emma
08.01.2017 kl. 19:51

Nytt år, nya möjligeter

Hejsan!

Nu har det igen gått en tid sedan jag var aktiv här igen, till och med månader har svischat förbi i raketfart. Idag är det första dagen på ett nytt år och ny historia skrivs för oss alla. 

Det har hänt en hel del sedan jag bloggade sist. Jag har börjat andra året på Merkonom, min sambos bror har gift sig ( så vackert bröllop! ), jag har haft en del tårtbeställningar, vi har varit på resa till Köpenhamn, jag och min bästa väninna har varit till Helsingfors på konsert och sett Nickelback ( <3 ), bara för att nämna några händelser i vårt liv. 

Jag och min sambo har i år firat julen hemma i Finland detta år hos nära och kära här. Har ätit en massa gott och haft matkoma hela denna vecka. Nyåret firades med min pappa som har varit hemma denna vecka från Sverige, vilket var härligt. Vi ska väl eventuellt åka till Sverige i påsk och gå på bilmässan på Elmia, ska bli så kul.

Hoppas ni som läser detta haft en underbar jul och en bra start på det nya året! Jag skall försöka bli bättre på att skriva här, det är mitt nyårslöfte!

 

// Emma

Felix ( vita ) och Tiger ( mörka) <3

Emma
01.01.2017 kl. 17:56

Vitchokladmousse som fyllning i tårtor

Här kommer ett recept på ett alternativ som fyllning i en tårta, eller bara ha som dessert i en skål och toppa med bär osv.

Viktigt att komma ihåg är att man ska göra denna innan man börjar med tårtan för den ska vila i kylskåpet en god stund innan du kan använda den.

150gr vitchoklad

2dl grädde

100g philadelphia ost

 

Bryt chokladen i bitar i en värmetålig burk. Värm grädden i en kastrull (FÅR EJ KOKAS!) tills det börjar ryka lite ur den och häll över chokladen. Rör om tills smeten är jämn och ställ in i kylskåpet för att svalna, gärna under natten. Ta fram smeten och klicka i färskosten och vispa med elvisp till önskad tjocklek.

Emma
14.07.2016 kl. 19:28

Bärkvargsrutor i långpanna

Till detta recept behövs en långpanna på ca 30x40cm.

Botten:

- 500gr smör

- 4dl socker

- 10dl vetemjöl

- 4msk vaniljsocker

- 1 msk bakpulver

Fyllning:

- 2 dl Kvarg

- 5dl creme fraiche

- 4 ägg

- 3dl strösocker

-1msk vaniljsocker

- Valfri mängd av olika bär ( jag hade blåbär och jordgubbar)

 

Jobba ihop botteningredienserna i en matberedare. Hälften av mördegen ska tryckas ut i en smord långpanna. Andra hälften skall smulas ovanpå fyllningen.

Rör ihop fyllningen oc bred ut över botten, smula sen på andra delen av botten. Grädda i 200 grader i ca 30-40 min.

* har man en liten matberedare så går det att mixa bottenhälften först och toppinghälften efteråt.

Emma
14.07.2016 kl. 19:14

Längesen sist!

Hej igen!

Nu är det exakt en månad sen jag bloggade sist. Börjar bli bra på det här med att blogga sällan! Har varit hektiskt på jobbet som gjort att man inte orkat sätta igång dumburken och blogga. Har iofs inte bakat så mycket heller men lite har jag ändå hunnit med.

Jag har bland annat bakat en långpanna med kvargrutor, smörgåstårtor, gräddtårtor och en cheesecake. Receptet på cheesecaken hittar ni under kategorin " Recept på desserter ".

Min mamma fyllde 50 år i förra veckan så blev att fixa några tårtor så jag tänkte jag skulle dela med mig lite av de recepten. Blev dock så stressigt att jag glömde ta bilder på allt så tyvärr finns det inga bilder. =)

Emma
14.07.2016 kl. 19:04

Baksug men ingen ork

Hejsan!

Har haft baksug i flera dagar nu men ingen ork alls att börja på med något. Jobbar så olika timmar varje dag och oftast sena kvällar plus något lite på förmiddagen så man har helt enkelt varken tid eller ork att baka nånting.

Men idag har jag faktiskt bakat lite och det blev 2 satser av Morotssemlorna. Receptet finner ni i kategorin " Recept på bröd/semlor ". Dom är enkla och smidiga att göra och så slipper man köpa bröd på ett tag. 

Har även fått några beställningar på Smörgåstårtor men tyvärr på grund av mitt arbete har det kört ihop sig så har inte hunnit göra så många som jag gärna skulle velat, så ni som har beställt och fått ett negativt besked så ber jag än en gång om ursäkt för att jag har så mycket annat på gång. Men jag har bestämt mig för att fortsätta sälja smörgåstårtor hela året till slut så än hinner ni beställa. =)

Jobbet kallar så småningom, ha det bra!

Emma
14.06.2016 kl. 13:14

Sommarlov

Hej alla!

Börjar bli duktig på att blogga endast en gång i månaden men kan ej hjälpas då jag har så mycket annat på gång. Ska verkligen skärpa till mig i sommar! 

Hade skolavslutning i igår och jag fick ett stipendium, som innehöll biljetter till bion. Var en trevlig överraskning, även om det var lite väntat. På nått sätt kände jag lite på mig att jag skulle bli vald till årets merkonom från min klass inom den ekonomiska delen av utbildningen.

Ikväll är det skolavslutning för lågstadierna och jag har konstaterat att det är exakt 10 år sen jag själv stod där som en lycklig sjätte-klassist som skulle få börja Högstadiet till hösten. Känns inte som att det ska vara 10 år sen men dagarna och åren, ja dom bara flyger iväg. Under dom åren har man gjort både bra och dåliga beslut men dom besluten har lett mig till det liv jag lever nu och det är jag supernöjd med. Jag har 2 katter och en underbar fästman, något mer kan man inte önska sig just nu <3 

Vill önska alla studerande ett härligt sommarlov och hoppas ni hinner med mycket under ledigheten. Själv kommer jag att bara jobba en hel del under sommarlovet så blir ju inte så mycket "ledigt" för min del. 

Ha det bra!

Emma
03.06.2016 kl. 19:37

Bountykladdkaka

Hejsan!

Denna har jag bakat för några dagar sen men har inte hunnit sätta upp den här förrän nu. Till detta recept behöver du en rund form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter.

Botten:

4 ägg

4dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

4-5msk kakao

2dl vetemjöl

170gr smält smör

Fyllning:

200gr kokosflingor

1 burk sötad kondenserad mjölk

Topping:

200gr choklad

1msk kokos

Smält smöret och låt svalna. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna och rör ihop med äggsmeten. Rör till sist ner smöret. Vispa INTE smeten, för då kan det bildas luft i smeten och då blir kakan torr.

Smöra och bröa formen och häll ner smeten. Grädda i ca 30min på 175 grader. Ställ in i kylskåp efter att den svalnat en stund och låt stå kallt , ca 4h. 

Blanda ihop kondenserad mjölk och kokosflingor, bred ut över kakan. Smält chokladen och häll över kokosblandningen. Strö över lite kokos som dekoration och låt stelna innan du skär upp kakan.

Jag lyckades bränna min choklad så jag improviserade och gjorde en chokladfrosting istället som jag använde Oboy och Kakao till, blev helt lyckat!

5dl florsocker

3msk kakao( 2Oboy , 1 Kakako hade jag)

75g smör

2msk mjölk

Blanda de torra ingredienserna och smula ner smöret i blandningen. Vispa med elvisp på LÅG hastighet och tillsätt mjölken. Vispa på HÖG hastighet tills smeten är fluffig, ca 5 min. Sen är det bara att bred över kokosfyllningen när man vispat klart. 

Emma
13.05.2016 kl. 15:48

1a maj, morsdag etc.

Hej bloggen!

Nu har det igen varit en lång tid sen jag uppdaterade här sist, tyvärr har jag haft så fullt upp med praktiken och jobbet så timmarna har inte räckt till. Vad har hänt då under denna tiden? Jo det ska jag tala om för er:

- Jag och fästmannen firade första maj tillsammans genom att åka till Vasa på majtorget som man traditionellt gör. Vädret var varmt och behagligt, helt perfekt! På kvällen åkte vi till Strand-Mölle på middag för vi hade nämligen vår första förlovningsårsdag! Vi förlovade oss i fjol 2015 på första maj i Paris, så det blev 1.5.15 i ringarna, då alla andra speciella datum redan passerats ( ex. 10.10.10 osv.).

- Firade morsdag söndagen 8.5 och mamma var hemma från Umeå under helgen. Jag gjorde en supergod smörgåstårta och har nu funderat på att göra den varianten som min första försäljningsvara.

Så är det någon som är intresserad av att beställa skinksmörgåstårta så sänd ett mail till emmilou_93@hotmail.com så får ni mera information där.

 

Emma
13.05.2016 kl. 15:40

Vaniljrutor i långpanna

Hejsan! Praktiken på ena stället lider mot sitt slut och "dagen till ära" bakade jag dessa vaniljrutor och tog med till kaffet. Tänk att 5 veckor redan flugit förbi och nu återstår bara 4 veckor kvar av min praktikperiod. 

Till detta recept behöver du en långpanna på ca 30x40cm.

Botten + Topping

500gr smör

10dl vetemjöl

4dl socker

4msk socker

1msk bakpulver

Fyllning:

2dl kesella (kvarg)

5dl creme fraiche

4 ägg

3dl socker

1msk vaniljsocker

Jobba ihop mördegen i en matberedare. Hälften av mördegen ska tryckas ut i den smorda formen.

Rör sedan ihop fyllningen och bred ut över kakan, strössla sedan den andra delen av mördegen över fyllningen och grädda på 200 grader i 30-35 min.

Tips:

- Har man en liten matberedare går det att göra bottenhalvan först och toppinghalvan senare.

- Klipp ut ett hjärta och sätt på rutorna och pudra med florsocker så att ett hjärta uppstår.

Emma
22.04.2016 kl. 16:48

Havreformar med chokladklick

Hej, hoppas ni alla har haft en bra helg! För oss blev det bara en lugn helg hemma med god mat och bra filmer på tv. Gjorde dessa havreformar igår kväll och tänkte dela med mig av receptet här, för dom är ju så goda. 

300gr smör

3dl havre gryn

3dl socker

5dl vetemjöl

4tsk bakpulver

1 ägg

Chokladkrämen:

150gr smör

2msk kakao

1dl vispgrädde

2dl socker

1 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda havregryn, socker, mjöl och bakpulver i en skål. Häll i smöret och ägget och rör om till en smet. Klicka smeten i muffinsformar, behöver inte fylla hela formen då degen stiger i ugnen, och grädda i ca 15 minuter. 

Chokladkräm: Blanda samtliga ingredienser till chokladkrämen i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Jag brukar smälta smöret först innan jag lägger i de andra ingredienserna.

När du tagit ut havreformarna ur ugnen, tryck ner en fördjupning i mitten av den så att det bildar en grop. Fyll gropen med chokladkräm och låt allt svalna en stund. 

Blir väldigt rinnig i början men jag brukar lägga dem i frysen efter att de svalnat och ta upp vartefter man behöver lite kaffedopp.

 

Emma
17.04.2016 kl. 12:10

Om mig.


25-årig tjej, merkonom. Bor en bit söder om Vasa i en härlig skärgårdsby med min make och våra tre katter, Felix, Tiger och Gizmo. Denna blogg är främst gjord för mitt bak- och matlagningsintresse men det kommer även förekomma andra inlägg här osv. Här kan ni få tips på recept till bland annat festen, vardagskvällar och en lyxig middag. Tar även emot beställningar inom Vasa med omnejd.