Bloggposter

Vårkänslor

Hejsan!

Nu är det igen en lång stund sen jag bloggade sist, men har varit mycket på gång nu och då har bloggen fallit i glömska. Dessutom behöver man ju inte blogga varje dag, finns ju inte nån regel på det. 

Idag har man sysslat med lite jobb på eftermiddagen och samtidigt njutit av vårsolen och dens värmande strålar. Märks bra nu att våren är på väg då solen värmer så bra om dagarna. Det är också klarare luft ute och lättare klimat. 

Vi är nu på årets 9:e vecka och jag måste fråga, vart tog Januari och Februari vägen? Känns som att allt har gått i full fart framåt. Dagarna bara flyger förbi och man hinner inte riktigt med i svängarna.

Nåväl, våren är snart här nu, så är bara att vänta på finare och varmare väder.

Emma
01.03.2016 kl. 20:55

Dagens recept: Ernst Kirchsteigers goda julbröd

Dagens recept är ett gott bröd som man gärna bakar i omgångar och fryser ner för det är så gott. Jag fick nys om detta recept i programmet " Jul med Ernst " för något år sedan, men mamma var den av oss som bakade det först. Hasselnötterna i brödet ger en bra smak men om man är nötallergiker tar man givetvis bort dem ur receptet :)

 

 - 7 dl vetemjöl

- 3 dl grahamsmjöl

- 2 dl grovt rågmjöl

- 2 tsk salt

- 2 tsk bikarbonat

- 2 dl mörk sirap

- 1 liter naturell yoghurt

- 2 dl russin

- 2 dl hela hasselnötter

- 2 dl torkade strimlade aprikoser

- 2 dl solros- eller pumpafrön ( valfritt )

 

1. Rör ihop alla mjöölsorter, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoserna.

2. Smörj två avlånga brödformar och " bröa " in dem med solrosfrö eller pumpafrö

3. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra frön.

4. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.

Emma
17.02.2016 kl. 20:18

Företagsbyn i Vasa

Hej

 

Som vanligt blir det några dagars mellanrum på inläggen då jag inte bloggar dagligen. Oftast beror det på att jag är jättetrött när jag kommer hem och då orkar man inte sätta igång datorn. ELLER så har man haft lite hemuppgifter eller andra saker att göra än att sitta framför datorn.

Men tillbaks till ämnet. Vi i min klass samt datanomerna är på Företagsbyn i Vasa. Vi är där som tutorer/handledare för de 6e klassister som kommer dit för dagen. Vi var handledare några dagar ifjol också men har nu fått hedersuppdraget att vara igen. 

Företagsbyn är för dom som inte vet en fiktiv by eller ett samhälle med omkring 20 olika företag där 6e klassisterna ( indelade i grupper ) sköter om ett eget företag och håller samhället vid liv. Vi handledare finns en i varje företag och hjälper till vid behov om det är något eleverna undrar över. Jag till exempel är handledare i Banken ( Aktia/Nordea ), där dom är upp till 5 elever. Dessa yrken finns i Banken :

- Bankdirektör

- Ekonomi & Personalchef

- Banktjänsteman 1, 2 & 3

I banken betalas det räkningar, beviljas lån och eleverna får hämta sina bankkort som dom kan använda under sin fritid. 

Jag tycker Företagsbyn är en väldigt bra uppfinning och önskar själv att detta fanns när man själv gick i 6an. Ungdomarna tänker ekonomiskt och dom är så duktiga. Hoppas verkligen att detta får hålla på flera år till!

Over and out!

Emma
17.02.2016 kl. 20:05

Födelsedag och vändag samma helg!

Hejsan!

Som rubriken avslöjar så firar jag både min födelsedag och vändagen denna helg. Jag fyllde nämligen år igår och detta firades med nära och kära. Hade gjort en smarrig smörgåstårta samt lite tilltugg till kaffet. Sambon fyllde år förra veckan så vi slog ihop våra födelsedagar och hade ett gemensamt kafferep. 

Vändagen firade vi redan igår eftersom han är tvungen att åka på jobb idag, for redan 5 i morse. Jag firar vändagen idag med mina två små katter istället och det går ju lika bra! :) 

Bild på smörgåstårtan ( det lilla som var kvar efter kalaset ) 

Emma
14.02.2016 kl. 13:33

Dagens recept: Chorizo Wok

Dagens recept blir en wok på Björkens Chorizo korv.

 

- 1 paket Björkens Chorizo

- broccoli

- majs

- en halv påse wookgrönsaker

- sötsur sås

-eventuellt soya

- valfria nudlar i valfri mängd

 

Jag brukar börja med att skiva korvarna och sätta dem i stekpannan för att brynas. Sen sätter jag i grönsakerna och låter dem steka tillsammans med korven. Därefter häller jag på lite soya och sötsur sås för att få lite sting i det hela. Låter sedan blandningen steka ifred medan jag sätter på nudlarna, som bara tar ca 4-5 min att koka. När nudlarna är färdig häller jag av vattnet och dimpar dem i korvblandningen. Rör runt så att allt blandas och låter det steka några minuter innan det är klart. Man får ju själv välja vad man lägger i sin wok osv, men detta är vad jag hade idag.

Emma
10.02.2016 kl. 20:52

Klimpsoppa eller köttsoppa?

Tja!

Idag gjorde jag en klimpsoppa eller "köttsoppa med klimp" som det så fint heter i kokböckerna. Det var allra första gången jag gjorde en klimpsoppa och jag blev supernöjd. Hittade dock inget "bra" recept på klimpar så jag rådfrågade folk på Facebook och min mamma. Hon hittade ett recept i Vasanejdens Marthabok som jag då använde och jag blev nöjd med mina klimpar. På Facebook var det mest kommenterat om hur äckligt det är med klimpsoppa osv. 

Det är ju väldigt individuellt hur man vill ha sina klimpar och om man alls vill ha några. En del har russin eller ärter i sina klimpar och en del har dem helt naturella utan fyllningar. Jag gjorde denna gång klimpar utan fyllning eftersom jag inte gillar varken russin eller ärter i klimpar. Som sagt på Facebook var det många som gärna skulle äta soppan men inte med klimpar i och då började jag fundera, hur många är det egentligen som vill ha klimpar i soppan. När jag var liten så bråkade alltid jag och min lillebror om vem som skulle få mest klimpar, gick ju inte att dela systerligt och broderligt (det brukar det ju inte göra med vad det än gäller x).. ). Mormor och farmor gjorde jättegoda soppor med klimpar i och det var vanligt att äta den soppan i samband med fastlagsveckan/dagen. 

Jag tjuvstarar dock med klimpsoppa denna helg för jag följer inte så mycket denna tradition för soppan är så god så jag kan göra den ite nu som då. Nu står det även fastlagsbullar på agendan, degen är på jäsning och ska så småningom bearbetas, men tänkte skriva ner mitt recept på klimpsmet ifall någon vill prova på:

 

- 5dl mjölk

- 1 ägg

- ca 6dl mjöl

1. Blanda ihop allt till en ganska jämn och fast smet. Smaksätt med salt och peppar, samt även russin eller ärter. ( valfritt )

2. Ta två matskedar och klicka ner smetklickar i den kokande soppan och låt klimparna koka med soppan ca 5min innan du tar bort soppan från spisen. 

3. Soppan kommer bli lite fastare med tanke på mjölet i klimparna så om man vill kan man koka upp vatten i en vattenkokare och blanda ner lite när soppan är klar så blir det lite mera spad.

Emma
06.02.2016 kl. 21:45

Dagens recept: Morotssemlor

Hej!

Tänkte dela med mig ett recept på supergoda semlor med morötter i. Dessa semlor har min mamma bakat sen jag var liten och nu har även jag börjat baka dem. Mängden semlor varierar lite beroendes på hur stora bitar du gör. Jag gör min deg i en bakmaskin men man kan nog göra det för hand också.

 

- 200g morötter

- 3dl mjölk

- 1 påse torrjäst

- 1tsk salt

- 2msk matolja

- 3dl havreflingor

- ca 6dl halvgrovt vetemjöl

 

1. Skala och riv morötterna fint. Värm mjölken till 42 grader och häll i en bunke. Rör torrjästen i 1dl mjöl och vispa sedan ner det i mjölken. Tillsätt saltet, oljan och morötterna.

2. Tillsätt havreflingorna och resten av mjölet ( 5dl ) i omgångar och arbeta degen tills den är smidig. Ställ degen varmt och låt den jäsa till dubbel volym. Sätt på ugnen 225 grader.

3. Knåda den jästa degen på ett bakbord och dela den i ca 16 delar ( beroendes på hur stora semlor du vill ha ). Rulla bitarna till runda semlor och lägg dem på en bakplåtspapper klädd plåt. Låt dem jäsa på ett varmt ställe under en handduk i ca 15 minuter. 

4. Pensla ytan med ett uppvispat ägg och strö över havreflingor ( valfritt ). Grädda sedan semlorna på mittfalsen i ca 12 minuter.

Emma
06.02.2016 kl. 10:40

Snö och vinter

Hej

 

Blir ett kort blogg inlägg ikväll då jag är så trött. Idag har det varit en jättefin vinterdag med solsken och glittrande snö. Jag och fästmannen var på utflykt till Närpes med min bror. Resten av dagen har vi spenderat med promenad i det fina vädret, soffhäng och god mat. Hoppas ni andra haft en fin dag!

Emma
04.02.2016 kl. 22:31

Mässbygge och migrän

Godkväll!

Startade dagen med migrän och åkte lite senare till skolan. När jag väl kom till skolan blev det att gå direkt ner till festsalen där den regionala mässan för Ung Företagsamhet ska hållas imorgon, för våran klass och två andra klasser hade fått förtroende av lärarna att bygga upp mässmontrarna. De andra i min klass var i full gång med byggandet när jag kom men på grund av migränen fick jag sätta mig vid ett bord och skriva kuvert och pricka av företag i listan, vilket jag inte hade det minsta emot.

Efter lunchen blev det att hjälpa mina vänner med att dela ut namnlappar och kontrollera så att allt var på sin plats och alla företagare hade sina lappar etc. Efter dagens slut åkte jag hem för att fira min fästman som fyller år idag. Grattis Älskling! Köpte en blombukett och en biltidning åt honom som jag vet att han gillar för vi är en bilälskande familj.

Kvällen bestod av mat och kaffe med tårta och nu blir det snart bastu och filmkväll. Clint Eastwood står på agendan med filmen Tightrope.

Bilder från mässbyggandet:

Emma
03.02.2016 kl. 20:18

Kattsand Cats Best ÖkoPlus

Hej!

Suttit och klickat på Zooplus och kollat på olika sorter av kattsand och beställt hem några säckar åt mina två katter. 

Ni vet den där känslan som man får när man jämt har kattsand under fötterna och överallt i huset, den känslan upplever jag nästan varje dag. Det finns kattsand på golvet, på borden, i soffan och även i sängen. Man blir smått irriterad över att sanden är precis överallt men den känslan försvinner ganska snabbt ändå då man inser att alla deras behov är inne i lådan, det är bara sanden som är utanför! =)

Har provat olika sorter av kattsand genom åren men min absoluta favorit som jag nu har haft i två år är nog Cats Best ÖkoPlus. Kisset blir till klumpar av sanden och är jättelätt att ta bort dagligen, sanden smulas inte sönder som den i flesta fall gör av kiss. Positivt med sanden jag har är att även kisslukten är väldigt svag, oftast känner man inte någon lukt alls. 

Cats Best ÖkoPlus är en sand jag starkt rekommenderar åt er som har katter som går på låda! Sanden finns att beställa från Zooplus eller så kan man även finna den vid Vasa Djurcentrum och säkert många andra djurbutiker som bland annat Musti ja Mirri. Jag har valt att beställa hem min sand då jag oftast beställer stora mängder per gång + att Zooplus har fraktfritt över 50€ inköp.

Emma
02.02.2016 kl. 20:27

Ny blogg + Cheesecake

Tja!

Det här med bloggning har varit något som gått av och an för mig. Man har startat en blogg och bloggat, sen har man helt enkelt tagit uppehåll och till sist orkar man ju inte längre med det, så man raderar bloggen och tänker att man inte skall starta en ny igen men så gör man det ändå och så är man i ett hamsterhjul.

Nu gör jag ett försök igen, den här gången med lite bredare ämnen att prata om. Denna bloggen är skapad för att dela mitt intresse för bakning och matlagning. Att få testa på olika smaker och experimentera med mat har alltid funnits inom mig och på denna blogg tänker jag dela med mig av mina recept och tips samt även skriva om lite vardagliga ämnen och sysslor som sker i mitt liv.

Bloggen till ära har jag gjort en glass-cheesecake och denna har funnits i vår familjs receptbok så länge som jag minns. Pajformen jag använde var ca 30cm i diameter så jag använde dubbelsats av receptet så det blev lite över som jag lade i en annan mindre form. Receptet kommer här:

 

- 3st ägg

- 1,5 dl strösocker

- 2 tsk vaniljsocker

- 200g philadelphiaost

- 3dl vispgrädde

- 10-15st digestivekex

 

1. Dela äggen så att vitorna är i en liten bunke och gulorna i en annan som är större, då hela blandningen kommer vara i den.

2. Vispa äggulorna med strösockret och vaniljsockret till en ljus pösig smet och blanda sedan i philadelphiaosten och rör om för hand eller på lägsta hastigheten på elvispen.

3. Vispa sedan grädden i en egen bunke och rör ned i smeten.

4. Nu ska äggvitorna vispas till ett fast skum ( du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det rinner bort ). OBS! Visparna måste vara rena och fettfria, annars kan det skära ihop sig och det förblir löst.

5. När äggvitorna är vispade till ett fast skum ska du röra ner det försiktigt i smeten med en sked eller en slickepott.

6. Krossa digestive kexen och lägg dem i botten på pajformen. Därefter häller du ner smeten över krosset och bred ut den jämt. Vill man så kan man spara ett kex eller två och krossa det som dekoration ovanpå cheesecaken.

7. Ställ sedan in cheesecaken i frysen i ca 4-5 timmar eller helst över natten.

Emma
01.02.2016 kl. 20:00

Om mig.


25-årig tjej, merkonom. Bor en bit söder om Vasa i en härlig skärgårdsby med min make och våra tre katter, Felix, Tiger och Gizmo. Denna blogg är främst gjord för mitt bak- och matlagningsintresse men det kommer även förekomma andra inlägg här osv. Här kan ni få tips på recept till bland annat festen, vardagskvällar och en lyxig middag. Tar även emot beställningar inom Vasa med omnejd.